Ocot na zdravie

Kto by bol povedal, že vám raz budeme odporúčať, aby ste pili ocot? A predsa! Medzi naše coldpress elixíry, pribudla nová 30ml fľaštička so surovým jablčným octom a nabádame vás piť ho predtým ako sa pustíte do jedla. Prečo? Nuž, dobrá otázka!
Čo to je?
Ocot je ocot. No nie všetky octy sú si rovné. Zabudnite na ten štandardný, ktorý sa používa na čistenie vodného kameňa a dochucovanie jedál v kantínach. Náš ocot je jablčný, nepasterizovaný, nesírený a iba hrubo filtrovaný. Vyrába sa v susednom Česku, kde najprv rok spontánne fermentuje v ciderových sudoch a následne sa počas 5 mesiacov pomaly formuje v octárskych dubových sudoch. Na rozdiel od bežných octov, nie je jeho výroba urýchlovaná a obsahuje závoje živej octovej matky.
Prečo ho piť?
O jeho zdravotných benefitoch hovoria mnohé štúdie a výskumy a zhodujú sa na tom, že ak ocot zaradíte medzi svoje pravidelné rituály, výrazne pomôžete svojmu telu.
1. Kvôli tráveniu
Malá dávka octu pred jedlom naštartuje produkciu žalúdočných kyselín a vysoký obsah kyseliny octovej pomáha rýchlemu a efektívnemu tráveniu. Správne fungovanie tráviaceho traktu spolu so skutočnosťou, že ocot pomáha znižovať pocit hladu, ho navyše robia ideálnym pomocníkom pri redukcii hmotnosti.
2. Na kontrolu cukru
Okrem kyseliny octovej sú v ňom prítomné polyfenoly, vitamíny a minerály, ktoré znižujú hladinu krvného cukru. Prebytočný cukor sa tak nenabaľuje na cievy, neničí nervové vlákna a môže byť vašou ochranou pred vývojom a progresom cukrovky.
3. Pre srdce
Pravidelná konzumácia octu môže pomôcť znížiť krvný tlak aj hladinu cholesterolu a chráni tak kardiovaskulárny systém a zdravie najdôležitejšieho orgánu v našom tele.
4. Proti baktériam
Nepasterizovaný ocot likviduje patogény, má antibakteriálne a protiplesňové aktivity. Často sa používa na pokožke pri ekzémoch, ranách, hubových ochoreniach alebo bradaviciach. Na surovej zelenine zabraňuje rastu e.coli baktérií a v tele, nuž, čistí zákutia cez ktoré prechádza. Prospešné baktérie v octe, naopak, podporujú zdravú mikroflóru a zlepšujú obranyschopnosť a imunitu.
5. Pre lepšiu náladu
Najnovšie štúdie tiež naznačujú, že pitie jablčného octu by mohlo pomáhať pri boji s depresiou. Ocot totiž metabolizuje proteíny na aminokyseliny, čo vedie k tvorbe serotonínu, ktorý je známy ako hormón dobrej nálady.

Ako ho piť?
Ideálne pred jedlom, aby ste naštartovali trávenie. Náš shot môžete vypiť na “ex” a následne ho zapiť trochou čistej vody, aby ste chránili zubnú sklovinu. Nám ale najviac zo všetkého chutí naliaty na ľad a rozriedený s trochou perlivej vody. Svojou chuťou vtedy pripomína kombuchu a ak máte radi tú, pitie octu nebude trápenie, ale príjemný zážitok. Akokoľvek to skúsite, povedzte si pred prehltnutím “na zdravie” a myslite na to, čo všetko vo vašom tele dokáže ovplyvniť zopár kvapiek stovky rokov známej tekutiny.
Text | Katarína Kopúnová
Foto | Juraj Roháč
© FACH Bratislava